Palme Intelectuale

Cu un PH al dracu' de scăzut

Românii sunt deștepți.ro


Eram la metrou acum câteva zile, așteptând șobolanul să mă ducă, probabil, la vreun interviu. Plictisit, cu căștile-n urechi, căscam gura la televizoarele de pe peron. Ceea ce mi-a atras atenția a fost o reclamă ce prezenta pagina principală de google, pe care se caută cuvintele ”romanii sunt ”. Bineînțeles, imediat apar sugestiile google-ului: ”romanii sunt paduchiosi”, ”romanii sunt prosti”, ”romanii sunt hoti” și încă nu mai știu ce. Reclama era pentru site-ul romaniisuntdestepti.ro. Am reținut numele site-ului și, acasă, l-am accesat să văd care-i treaba.

Aparent, site-ul prezenta următoarea informație: dacă intri pe google și cauți exact cuvintele astea ”romanii sunt ”, fie în română, fie în engleză, fie în franceză, fie în orice altă limbă, sugestiile google-ului sunt, preponderent, completarea lor cu alte cuvinte care reprezintă defecte. Fiind un Toma Necredinciosul, de felul meu, am intrat pe google și am testat ceea ce spunea site-ul. Așa era. ”Romanii sunt latini” (singura chestie neutră), ”romanii sunt paduchiosi”, ”romanii sunt prosti”, ”romanii sunt lenesi”. În engleză, aceeași treabă. În afară de ”romanians are latins”, tot numai chestii nasoale. M-am lăsat pradă primului instinct și am râs cu poftă. Apoi am închis site-ul și mi-am văzut de ale mele.

O zi sau două mai târziu, mi-am amintit de experiența asta și am început să reflectez. E, totuși, foarte de căcat dacă asta e părerea mondială despre poporul ăsta. Pentru că (nu-i așa?), dacă ești din Insulele Borneo și ți-a plăcut o melodie de-a Innei și vrei să afli mai multe despre neamul din care face parte, prima chestie pe care-o faci e să intri pe google. Și la fel faci și dacă ești din Franța, S.U.A. sau Antilele Olandeze. Am intrat iar pe site, decis să-l studiez mai în amănunt. Aparent, site-ul nu prezenta doar o informație, ci și invitația la o mișcare socială on-line. Mai exact, fiecare din noi să caute pe google, în cât mai multe limbi, ”romanii sunt detepti”, sau orice altă sintagmă care începe cu ”romanii sunt ”, înlocuind ”destepti” cu orice altă calitate. Astfel, dacă facem aceste căutări de mai multe ori decât au fost făcute cele pentru defecte, acele sintagme vor fi înlocuite de cele pozitive.

Treaba asta m-a enervat peste măsură, așa că am închis iar site-ul și am ieșit pe balcon, la o țigară, să reflectez. Într-adevăr, foarte de căcat că așa e văzut poporul român din afară (și chiar și dinăuntru, judecând după faptul că și dacă tastai în română, apăreau sugestii de defecte!). Dar pentru a soluționa problema asta, nu rezolvarea propusă de dobitocii care au făcut site-ul și mișcare asta e cea corectă. E ca și cum Gicu știe despre Marcel că e un bețiv notoriu. Marcel, vrând să soluționeze problema, își cumpără un Cappy de portocale roșii, data viitoare când iese în oraș cu Gicu și prietenii. Poate cei doi amici noi ai găștii nu știu că Marcel bea de stinge, văzându-l cu Cappy-ul de portocale roșii sub nas, dar Gicu știe, iar, pentru el și ceilalți din gașcă, Marcel tot un bețiv notoriu rămâne.

Prin urmare, inițiativa e bună, hai să schimbăm imaginea românilor în ochii lumii. Dar nu așa. E cea mai lașă metodă de rezolvare a situației ăsteia. Schimbarea trebuie să pornească din atitudine și caracter. Dacă n-am mai sta s-o ardem aiurea, cum facem de ani de zile, și am avea și alte interese în afară de să ne umplem noi de bani și să moară capra vecinului, poate nu am fi văzuți așa din afară. Iar situația noastră actuală, dacă mi se permite comparația, se aseamănă cu situația lui Mutu în fotbalul internațional. O fi el un jucător plin de talent, dacă toată planeta știe că trăgea cox de rupea, nu mai contează talentul. Ești direct răspunzător pentru faptele tale, Adi, așa cum și poporul român e direct răspunzător pentru imaginea noastră în lume.

Nu există acțiune fără reacțiune”, mi-a zis o mare clasică în viață, recent.

Single Post Navigation

10 thoughts on “Românii sunt deștepți.ro

 1. Nu pot fi total de acord cu abordarea ta. Nu infirm faptul că, per general, acțiunea asta nu va face românii mai deștepți, mai harnici și mai frumoși. Acțiunea este orientată către exterior. Cred ca asta ți-ai dat și tu seama. Și sunt două motive de ce cred că acțiunea lor, chiar și în formula asta este bine venită.

  Să apelăm prima dată tot la Marcel și Gicu pentru a ne face înțeleși. Protagoniștii noștri plus noii prieteni sunt în oraș. Să presupunem că printre ei sunt și fete. Lui Marcel îi place de una dintre ele iar ea este atrasă de el și mai ales de faptul că el bea Cappy și nu o arde la măsea ca un bețiv notoriu ce este. Marcel își dă seamă că dacă vrea să fie cu ea trebuie să adopte acea postură ( adică să bea Cappy ). Este posibil ca la început să trișeze când nu e cu ea, dar cu timpul e posibil să își reducă viciul mai mult. Adevărat, nu toți Marcelii se vor purta ca eroul nostru, dar vor fi, cred eu, destui care sa-i semene.

  Al doilea motivar fi acela că nu doar google-ul te vede așa, leneș, prost, hoț, cerșetor etc. ci chiar și populația indigenă de după hotare. Dacă oricum mass-media ne promovează atât de frumos, de ce să fim la prima căutare pe google păduchioși sau proști? Mă doare undeva de celaltă 50% din populația a româniei care chiar așa și sunt. Dar personal nu sunt de acord să fiu considerat rom, paduchios și prost de un motor de căutare. Cred că avem și noi o demnitate aici. De asemenea, există personae care chiar dacă nu sunt adepții ideilor preconcepute au rețineri. Nu înseamnă că sunt niște persoane idoate, ci doar că hrana oferită de mass-mediea ( unde intră și internetul ) s-a depus puțin mai mult la ei. De ce să începi o relație de prietenie plecând de la unele păreri înrădăcinate? Sper ca am reușit să-mi fac înțelesasă ideea cât mai bine.

  Ca să conchid și eu cumva, cu pași mici se ajunge departe. Ăsta e un pas mic, sper că vor fi și alții. Ideea e să nu te oprești.

 2. RoleModelu on said:

  Îți înțeleg punctul de vedere, Fediuc, și, cu problema pusă în lumina asta, încep să cred că are un pic de sens mișcarea ăstora. Cu toate astea, înțelege-mi și mie punctul de vedere: preferam ca acel pas mic de care vorbești să fi fost un program de educare a tinerelor generații, de rezolvare a problemei oamenilor fără adăpost, culturalizare prin intermediul mass-mediei sau orice altceva, dar nu să schimbăm sugestiile google-ului.
  Referitor la Marcel și Gicu, ești un pic optimist, dar să zicem că ăsta nu e neapărat un lucru rău, cât poate prea puțin util.

 3. Am înțeles punctul tău de vedere dar ăia sunt pași mari care personal nici nu știu de unde naiba ai putea să-i apuci. Educarea masei? Cum să realizezi asta având în vedere că proporția imbecililor, nesimțiților, analfabeților crește simțitor în fiecare an? Rezolvarea oamenilor fără adăpost, cerșetori? ( Le-aș face un centru ( ca să nu-l numim lagăr :)) ) unde să muncească toți care sunt în putere. Sună a scalvagism, dar dacă altfel nu se poate? Să fim serioși, care din ei ajung să se pună pe picioare? Tot hoții.) Culturalizarea prin intermediul mass-mediei mi se pare cea mai posibilă, dar trebuie să se vrea. Și asta necesită sume importante de bani. Nu zic că e imposibil, dar nu e nici ușor. Chiar deloc.

 4. RoleModelu on said:

  La câte trebuie făcute în țara asta ca să ajungem la nivelul la care visăm noi, chiar și ăștia sunt pași mici. Pași mari ar fi reorganizarea arhitecturală a orașelor, investiții deștepte în turism, schimbarea organigramei politice și, poate, chiar sociale ș.a.m.d.. Comparativ cu unde vrem noi să ajungem, mișcare asta cu google-ul este mai puțin decât un pas mic. Asta încerc să zic, sper că acum am ajuns la un consens.
  Cât despre sugestiile mele de mai sus, se pot face și cu bani puțini, dar cu dorință. Problema e că nici asta nu există la nivelul celor importanți (mogulii mass-media, politicienii, oamenii importanți de afaceri, etc.), pentru că ar însemna să se axeze mai puțin pe profit și propriul bine și mai mult pe a acționa colectiv. Ori asta nu îi ajută pe ei în mod direct, deci de ce să-și bată capul?

 5. Pingback: Palme Intelectuale: Românii sunt deștepți.ro | Evident, tot Rolemodelism

 6. Pingback: Mesaj pentru Europa | Palme Intelectuale

 7. Pingback: Dați-mi un trib care să mă creadă Dumnezeu și-o mitralieră | Palme Intelectuale

 8. Pingback: Imaginea României în strainătate? Dar în România? | Palme Intelectuale

 9. Pingback: Din nou despre ce e-n mintea românului | Palme Intelectuale

 10. Pingback: Palme Intelectuale » Blog Archive » Imaginea României în strainătate? Dar în România?

Lasă comment.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: