Palme Intelectuale

Cu un PH al dracu' de scăzut

Mica revoluție


”Alo! Tovarăși! Stați liniștiți la locurile voastre!”

Nu mă puteam abține să includ acest mic citat care mi-a amuzat existența de când am început să înțeleg care-a fost treaba cu regimul ceaușist și tragicul lui sfârșit din decembrie ’89. La fel cum nu mă pot abține să includ și melodia asta, care mi-a venit instant în cap, imediat cum am auzit de cum au degenerat protestele de ieri din Piața Universității:

OK, acum, că ne clocotește sângele-n vine după ce-am ascultat versurile astea (tipice B.U.G. Mafia, presărate cu greșeli gramaticale și rime forțate, dar, în esență, bune), să ne calmăm și să analizăm ce s-a întâmplat, de fapt. Vă spun eu, foarte pe scurt: toată treaba asta cu protestele e doar o scuză pentru huligani să facă tărăboi și pentru omul prost de rând să se simtă important că ”vrea să facă ceva pentru țara lui”. Nu mă-nțelegeți greșit, nu-i sprijin pe ăi de la conducere (ferească-mă Dumnezeu, departe de mine acest gând), dar ce s-a întâmplat ieri nu e nici măcar embrion de copil de revoluție și prin treaba asta nu cade Băsescu și nu se schimbă țara-n bine. Cel mult, dacă lucrurile degenerează, mor câteva zeci de idioți (lucru care, privind total detașați de latura emoțională, nu e neapărat ceva rău).

Dar hai să structurăm un picuț articolul ăsta, că altfel o să fie haos în idei, ca la Vodafone-ul devastat și jefuit azi-noapte (surprinzător, nu?). Oamenii s-au adunat acum câteva zile să protesteze, în esență, împotriva regimului Băsescu, să-și arate sprijinul vizavi de Arafat, care demisionase, și să condamne noua lege a sănătății. Ceea ce strigau ei legat de SMURD n-avea nicio treabă. Încă un argument în favoarea teoriei mele conform căreia 90% din locuitorii României ar putea fi cu ușurință confundați cu niște macaci, dacă ar fi prezentați la un congres internațional al zoologilor. Lucrurile au luat o turnură nefastă pentru protestatari, jandarmi și majoritatea rezidenților zonei în care s-au desfășurat luptele odată cu apariția reprezentanților galeriilor lui Dinamo și Rapid. Din ce am văzut prin filmulețe, dinamoviștii sunt capul răutăților, dar nici cu ai mei nu mi-e rușine. Puși pe scandal și pe bătaie (deh, mai sunt 6 săptămâni până la reluarea Ligii I), ăștia s-au apucat să urle ”Libertate” și tot felul de alte lozinci asemănătoare, ducând scopul protestului înspre o cu totul altă direcție. Oile, bineînțeles, s-au luat după ei. Mai șmecher să strigi ”Libertate” decât ”Arafat”. Sună mai dramatic.

Jandarmeria a încercat să-i pună la punct și să-i trimită acasă. Huliganii asta așteptau: bătaieee! Și, mă rog, de-aici până la filmulețele care au împânzit youtube-ul și la reportajele de pe toate canalele de știri nu e decât un pas.

Hai să împărtășesc cu voi câteva gânduri obiective vizavi de evenimentele petrecute până acum: 6 semafoare rupte, două chioșcuri de ziare incendiate, o mașină făcută zob. Scuzați-mă, asta se putea întâmpla și într-un accident rutier în care era implicat un TIR. Chiar nu e mare brânză, nu mai exagerați atât. O reprezentanță Vodafone distrusă și jefuită. Orice bandă de cartier putea face asta, în orice zi. Deci, sincer, Sorine, las-o moale cu distrugerile că nu e tragedie deloc. Cel mult, înseamnă o zi în minus la Dubai pentru una din rudele tale.

Altă chestie: se aude cuvântul ”revoluție” peste tot. Păi, mă cimpanzeilor, nu faceți revoluție cu 2000 de oameni, două roabe de pietre și o mână de cocktail-uri molotov. Vă trebuie măcar arme albe și cel puțin 10.000 de inși care să fie gata să tranșeze porci în costum. Nu vă bateți cu Jandarmeria, că ăia, săracii, nu-s comuniști și nici nu sprijină regimul. Își văd și ei interesul. Dacă li s-a spus să vină să vă pună la punct, doar nu erau idioți să zică ”nu”, când ăia care i-au trimis peste voi îi plătesc. Plus că, dacă refuzau, nu făceați voi, oricum, nimic și urmau sancțiuni drastice pentru ei, prin urmare, nu era combinație să nu ia partea celui mai puternic.

Ultima treabă: când mergeți să urlați în stradă și sunteți gata să ”muriți pentru popor”, ca ”părinții în ’89”, aveți măcar o țintă exactă, nu vă luați ca orbii după huliganii care au venit chitiți să se bată cu Jandarmeria, în primul rând, și abia apoi să scandeze pentru țară. Organizați-vă, dracului, strângeți-vă câteva mii în fiecare oraș mare din țară, dați năvală în clădirile-cheie ale orașului, subjugați autoritățile locale și țara va fi ”a poporului”. Vă trebuie tactică și cap, că de-aia au trecut 21 de ani de la ultima revoluție, să învățați ceva de atunci și până acum.

V-am pupat, mergeți și diseară la Universitate și faceți scandal, eu mă bag la un film și mai fac două meciuri de Football Manager, înainte să mă culc, scărpinându-mă pe burtă, rânjind mulțumit la gândul că ori mor porcii în costum, ori niște idioți.

Single Post Navigation

12 thoughts on “Mica revoluție

 1. Pingback: Palme Intelectuale: Mica revoluție | Evident, tot Rolemodelism

 2. vladut radu on said:

  1. Romania e printre tarile cu un IQ ridicat (vezi statisticile UNESCO). Daca la noi 90 % sunt macaci, atunci in alte tari ce coeficient e? Banuiesc ca vrei sa spui ca 90 % n-au (pt. ca n-au primit) cultura politica si economica pt. a putea gestiona mai bine evenimentele si situatia lor.
  2. Cred ca „huliganii din galerii” au fost lasati intentionat sa faca ceva distrugeri pt. a discredita manifestatia, in primul rand. Scenariul se repeta aproape la indigo cu Piata Universitatii 1990 (la care am participat impreuna cu Dana, care va poate confirma chestia cu huliganii).
  I-ai uitat pe huliganii de la Steaua, am inteles ca ei au fost cei mai multi.
  3. Fii mai atent cu post-urile pe Facebook si nu mai fi asa sigur ca trebuie „multi transati”.
  E un comentariu facut cu cele mai bune intentii.

 3. RoleModelu on said:

  1. Dacă sunt așa mulți isteți în țară, înseamnă că se ascund bine. Eu îmi mențin teoria că sunt foarte mulți idioți pe meleagurile noastre, prin prisma faptului că am intrat în contact cu ei, atât real (interviuri, cluburi, terase sau, pur și simplu, plimbându-mă pe stradă înspre un loc și observând), cât și virtual (facebook, forum-uri, blog-uri, diferite site-uri). Probabil că isteții care trag mult în sus statisticile de care vorbești tu explică motivul pentru care atâția români se răspândesc în toate colțurile lumii în companii-mamut (de genul Microsoft) sau instituții de cercetare sau educare. Cu toate astea, cei mulți sunt proști de bubuie.
  2. E o variantă fezabilă. Nu mai puțin adevărat este și că atâta pot și că, pentru ei, asta e distracția, să se bată (cu jandarmi sau alte galerii, nu contează). Faptul că au fost lăsați intenționat să discrediteze manifestația este foarte probabil, dacă judecăm la rece. Cu toate astea, manifestanții se puteau debarasa de ei, dacă îi ducea capul (legal – cerere de autorizație la primărie, plângere penală, etc. – sau spontan – îi alungau, se îndepărtau, se izolau). Da, am văzut recent și de cei de la Steaua. Oricum, în situații ca astea, nu mai contează echipa, eu nu îi consider pe cei care au aruncat cu pietre în jandarmi ca fiind susținători ai echipei Rapid în aceeași măsură în care sunt eu.
  3. Da, m-am gândit și la asta, dar a fost un risc pe care mi l-am asumat. În altă ordine de idei, citește atent, nu pledez niciunde pentru ”tranșare”, ofer o variantă, pe care eu nu o voi adopta, dar dacă alții, mai puțin isteți, au să o facă… problema lor.

 4. liv on said:

  revolutie e doar daca se schimba sistemul actual, pana atunci e doar revolta, te poti razvrati dar asta nu inseamna ca-ti iese…
  si nu oamenii de la „autoritatile locale” controleaza ce se intampla. ce vina au aia? sau jandarmii? asta e job description, asta fac (nu ma refer la aia abuzivi aici). poate daca ar fi in ziua lor libera ar fi de cealalta parte a gardului.
  sistemul de guvermant se schimba de sus in jos („revolution from above” un exemplu ar fi Hrusciov in Rusia) sau de jos in sus, pornind de la mase (cum e cazul protestelor in Grecia). e minunat ca un popor eminamente pasiv ca al nostru a iesit in strada sa protesteze. nu sunt toti idioti, eu nu pot generaliza asa. da, psihologia multimii e foarte fragila si lucrurile pot degenera usor, e necesar sa arunce unul cu o piatra sa vezi pe urma o ploaie de bolovani.
  nu, n-o sa cada basescu ca au iesit unii in strada 5 zile la rand, dar se mai linisteste putin. e ca atunci cand te bate unul in casa la tine, stai, stai, nu zici nimic, iti mai tare ca vede ca-i merge si daca la un moment dat ii zici „bai gata”, n-o sa plece din casa dar nu te mai bate.
  plus ca basescu ramane fara trucuri, a plans de n ori, si-a cerut scuze peste scuze, a acuzat pe baietii destepti, extrateresti, mama omida sa nu cumva sa isi asume responsabilitatea pt ceva, a pozat in cavalerul pe cal alb care vrea sa faca chestii misto dar daca nu e lasat…a zis si rusine dinu patriciu &mogulii&co (folosindu-se aici de ura imensa pe care o au romanii pt oricine e mai bogat ca ei….) whatever…chiar si idiotii se prind intr-un final. mai rau e de aia care s-au prins de la inceput.

 5. liv on said:

  corrigendum: *gorbaciov, nu hrusciov, nu stiu unde mi-era mintea…:))

 6. RoleModelu on said:

  Susțin în cea mai mare parte comentariul tău, dar ia aminte că ce am zis referitor la controlul autorităților locale nu este întâmplător. Odată controlate aceste ”mici forțe”, ”forța mare” are mai puțină putere decât cumulul celorlalte. Și când zic ”control”, nu mă refer la scenariul în care oameni de rând stau cu AK47 la capul prefectului și primarului, ci la cel în care aceștia din urmă renunță să încerce să-i mai controleze pe primii, recunoscându-le superioritatea (în general numerică), caz în care un fel de război psihologic este câștigat și un semnal de alarmă e trimis către București, care se poate traduce prin ”oamenii de rând de acolo sunt mai puternici decât oamenii voștri. Aveți probleme.”.
  One more thing, că văd că nu m-am făcut înțeles când am vorbit de oamenii idioți. Nu i-am numit astfel din cauza instinctului de turmă de care au dat dovadă (acest instinct e prezent în orice ființă umană și se activează singur în momentul participării, cu o masă de oameni, la orice manifestație ce pledează pentru un crez de-al tău), ci m-am referit strict la majoritatea locuitorilor României (fie că au fost printre cei participanți la protest sau nu), din punct de vedere al culturii, capacității de asimilare a informației, abilității de a raționa, argumenta, etc.

 7. liv on said:

  multumesc pt sustinere:))
  nu sunt de acord cu ce ai zis despre autoritatile locale, suna bine doar in teorie nu ar putea niciodata fi aplicat in practica. parerea mea. nici cu faza cu idiotii nu sunt de acord, de fapt ce resping in afirmatie e generalizarea (as avea aceeasi reactie daca ai zice ca sunt toti destepti). mi se pare superficial sa pui o eticheta si gata ai terminat.

 8. RoleModelu on said:

  Atenție, Liv, am zis 90%, nu toți. Este imposibil ca un popor întreg să fie compus fie din deștepți, fie din idioți. Important este procentajul (în orice țară vor fi mai mulți proști decât deștepți, it’s human nature). Cât despre treaba cu autoritățile locale… îmi mențin teoria, dar cum ai zis și tu, e dificil de pus în practică (nu imposibil, totuși).

 9. liv on said:

  de fapt e mai probabil sa fie procentajul de 80/20 (chestie care se aplica in multe multe domenii si situatii conform principiului Paretto (e chiar foarte tare chestia asta)).

 10. RoleModelu on said:

  85/15 și cădem la pace? Dar admitem că atunci se iau în considerare și românii plecați din țară.

 11. liv on said:

  :)))deal

 12. RoleModelu on said:

  Mă bucur că am ajuns la un numitor comun :)

Lasă comment.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: