Palme Intelectuale

Cu un PH al dracu' de scăzut

Cum să faci bani uşor, simplu şi legal


Zilele trecute mi-a semnalat Vlad o căutare care i-a adus pe oameni aici (via Google, fireşte). Voiam ca-n primul articol scris după ce depăşesc criza de inspiraţie să analizez articolul lui Maki (care, ca fapt divers, mi-a plăcut foarte mult), dar simt nevoia să analizez mai întâi căutarea respectivă. Pentru că e savuroasă. Articolul va fi destul de serios.

Ştim cu toţii că multă lume vrea să facă bani. Şi caută exact asta pe net: „cum să faci bani”. Ei, pentru că speaker-ii motivaţionali au spus de multe ori că e bine să fii mai exact când îţi doreşti ceva (Anthony Robbins, de exemplu, a subliniat că „mai mulţi bani” înseamnă şi un dolar în plus), internauţii noştri s-au gândit cum şi când vor să facă bani. Rezultatul:

sfaturi despre cum poti sa faci bani simplu usor si legal atunci cand esti plecat intro tara

Da, cratima lipsea. Dar nu asta contează, ci faptul că n-ai cum.

În primul rând, plecăm de la o idee greşită: vrem să „facem” bani. Nu poţi face bani. Mă rog, în afară de cazul în care eşti Banca Naţională sau un falsificator, dar nu cred c-ai mai avea nevoie de Internet dac-ai fi. Banii pe care-i vrei există deja şi sunt la alte persoane. De fapt, vrei să câştigi bani. Vrei ca persoanele (fizice sau juridice) care au banii să-ţi dea din ei.

Şi de ce ţi-ar da cineva bani? Pentru că, într-un fel sau altul, oferi valoare. Ai un produs sau un serviciu pe care-l oferi în schimbul banilor. Sau îţi vinzi timpul. Sau demnitatea, dacă eşti moderator la Antena 3. Şi asta ne duce la „uşor, simplu şi legal”.

Cum să faci bani usor

Bănuiesc că „uşor” înseamnă „cu cât mai puţin efort”. Şi aici vă spun din proprie experienţă: n-ai cum. Am încercat/studiat destule scheme, iar cunoscuţii mei au încercat multe altele, unele aflate la limita legalităţii sau puţin dincolo de ea. Lăsând la o parte loteria, n-ai cum să câştigi bani fără efort.

Fiecare om are o anumită valoare economică. De exemplu, în momentul de faţă, a mea e de 1700-1800 de lei pe lună, cu bonurile incluse. Pe atât lucrez. Dac-aş munci mai mult, fie luând ore suplimentare, fie ocupându-mi tot timpul liber cu alte activităţi care pot aduce bani, valoarea mea economică ar creşte mai repede decât acum, când aloc activităţilor suplimentare o oră sau două pe zi. Dar vreau să mai văd un film, să mai citesc o carte, să mai ies în oraş, să mai fac sport, să mă mai uit pe pereţi, să mai joc ceva. Oricum, 2 ore de relaxare pot valora mai mult decât 5 ore de muncă. Pe termen mediu şi lung, cel puţin.

Dac-aş descoperi, absolut accidental, o metodă de a câştiga o groază de bani şi n-aş vrea s-o aplic eu, pentru că asta presupune efort, ci s-o vând altora, tot ar trebui să muncesc. Punerea la punct a unui site, promovarea produsului, convingerea potenţialilor cumpărători că metoda mea nu e o ţeapă, toate astea şi multe altele înseamnă muncă.

Dacă stai degeaba, nu-ţi dă nimeni bani. Cine-ţi spune altceva vrea să-ţi vândă ceva sau trăieşte într-o lume imaginară.

Cum să faci bani simplu

Să zicem că vrei să-ţi creşti valoarea economică fără să munceşti mai mult: o poţi face muncind mai inteligent. Asta presupune să faci ceva care aduce mai mulţi bani. Şi, desigur, care implică mai multă responsabilitate. Una e să vorbeşti la telefon cu clienţii, alta e să răspunzi de 10 agenţi care fac asta. Sau să conduci un departament. Sau să ai propria afacere şi să ştii că un produs prost, o strategie prost gândită sau o promovare slabă te poate duce la faliment. Câştigi mai mult, dar trebuie să faci faţă mai multor dificultăţi.

Şi nu spun că poţi munci mai inteligent când ţi se pune pata. Ca să găseşti un loc de muncă mai bun trebuie, în general, să ştii să faci mai multe decât acum. Sau să fii dispus să-nveţi. Şi asta presupune să depui efort. Ca să-ţi deschizi propria afacere trebuie să fii dispus să investeşti bani, timp si muncă. Şi să te tunzi scurt, pentru că s-ar putea să-ţi vină să-ţi smulgi părul.

Dacă nu vrei să-ţi baţi capul, te mulţumeşti cu bani puţini.

Legal sau nu, se aplică aceleaşi reguli

Cu alte cuvinte, nu poţi să câştigi mai mulţi bani uşor (fără muncă) şi simplu (fără să-ţi pui mintea la contribuţie). Nici legal, nici ilegal. Nu ştiu ce părere aveţi voi, dar eu cred că nici munca unui traficant de droguri nu e tocmai simplă. Sau a unui cămătar. Pe lângă întrebările pe care ni le punem toţi („ cum să scot mai mult”, „în cine să am încredere” etc.), interlopul îşi mai pune una: „ăsta o fi sub acoperire?”. Iar escrocul trebuie să construiască o-ntreagă poveste ca să creeze aparenţa de credibilitate.

Cum să faci bani când eşti plecat într-o ţară

În principiu, muncind, furând sau făcând afaceri. Lăsăm furturile, pentru că vrem să fim în legalitate, şi rămânem cu munca şi afacerile. Dar astea nu corespund celorlalte condiţii: uşor şi simplu. Peste tot e la fel: dacă vrei bani, trebuie să oferi ceva de care lumea are nevoie.

Dacă gândeşti ca un om cu mulţi bani, vei ajunge şi tu să obţii venituri frumoase. Pentru că nu te sperie munca, eşti pregătit să-nveţi ceva nou de câte ori se iveşte ocazia şi nu te temi de complicaţii şi eşecuri. Credeţi că Becali, pe care mulţi îl detestă pentru că se cred mai deştepţi decât el, şi-a construit averea stând degeaba? Sau că Diaconescu a ajuns să conducă maşini de lux înfiinţând o televiziune şi aşteptând să curgă banii? Da, Diaconescu e detestabil, dar a tras ca un sclav şi a ştiut să profite de prostia oamenilor.

Nu vă mai minţiţi crezând că vă puteţi îmbogăţi stând degeaba. Ştiu că averea lui Richard Branson ar spori şi dacă acesta n-ar mai mişca un deget până la sfârşitul vieţii, dar nu cred că el a ajuns la un asemenea nivel căutând metode de a „face bani uşor, simplu şi legal”.

Single Post Navigation

32 thoughts on “Cum să faci bani uşor, simplu şi legal

 1. Foarte interesant ce spui tu acolo, Teo. Asa e, niciodata nu ne vom satura sa cautam oul de aur din curul gainii magice , iar posibilitati false de a avea profit cu carul sunt pe toate site-urile de tip FOREX sau gruparea Delfinul, daca ii mai tii minte; erau aia cu constructia economica de tip MLM (multilevel management), in care chipurile trebuia sa bagi vreo 2-3000 de euro ca apoi sa ti se tripleze investitia in 2 luni. That’s one of the biggest bullshits I’ve ever witnessed and the number of suckers that fall for that is alarmingly high. I mean, bajetii ruleaza fin si cauta sa impresioneze mintile fragile cu masini ultimul racnet si Rolex-uri placate cu platina. Toate aceste artificii numai ca sa le iasa lor cifrele by the end of the day. True, ei au descoperit o cale mult mai eficienta si oarecum ferita de mass media ca sa se cace bani, insa nu sunt sigura ca asta ar fi scopul meu suprem in viata.
  De ce mananc un cacat si sa spun ca nu mi-as dori la un moment dat sa castig mai mult decat o fac acum ? (and just as a side note, we have sort of the same income :P). As vrea sa ma vad la un moment dat la casa mea, cu lucrurile mele si cu un comfort asigurat pe propria cheltuiala, dar va mai dura ceva pana voi ajunge acolo, iar cu un salariu de vreo 350 de euro pe luna it’s all but smoke and mirrors. Daca ar fi sa inchin un pahar pentru ceva, as folosi cu siguranta replica din The Devil Wears Prada, anume : TO JOBS THAT PAY THE RENT ! ;)

  • Teo on said:

   Delphin International a fost, totuşi, o escrocherie fină de tot. Simplul fapt că se cereau 2000 de Euro conferea credibilitate schemei. Nu mai pun la socoteală sesiunile de hipnoză colectivă.

   Mai grav e că oamenii au pus botul la Caritas, SAFI, Gelsor şi FNI. Şi pariez că, dac-aş porni mâine alt joc asemănător, cu strategia de marketing potrivită aş avea succes.

   Cât despre bani şi importanţa lor, cred că un citat din „Tai-Pan” face mai mult decât o carte: „nu banii sunt importanţi, ci lipsa lor”.

 2. Liv on said:

  everybody wants things easy, a quick fix, asta nu se aplica numai la bani. ce mi se pare absurd este nivelul scazut de inteligenta combinat poate cu o naivitate infantila; sa crezi in tampeniile alea cu „stai acasa si faci bani usor in 5 min pe zi”. pentru ca e exact cum ai spus tu, trebuie sa produci ceva. e un schimb de valoare, dai ceva primesti bani. si de obicei esti platit dupa 3 chestii: ce faci, cat de bine iti faci treaba, cat de usor esti de inlocuit.
  personal, nu cred in lotto, n-am jucat niciodata si mi se pare oarecum hilar sa completezi niste numere si sa astepti sa ti pice bani din cer. si statistic vorbind aproximativ 70% din castigatori nu mai au nici un ban in 5 ani de la castig.
  nu cred ca becali (tipul s-a imbogatit facand comert dupa anii ’90, cand puteai sa vinzi orice cu profit de 300% pentru ca era cererea foarte mare, nu afaceri. ) e un exemplu potrivit. but i did get the point la ce ai vrut sa spui.
  poti sa muncesti 20 de ani sa construiesti ceva, o cariera, o afacere, devii bogat, poate chiar faimos pt asta si toata lumea are impresia ca s-a intamplat peste noapte pentru ca ei nu vad toata munca din spate si tot ce ai facut in fiecare zi ca sa fii un „overnight success”.
  imi aduc aminte de filmul ala „The Secret” care desi avea in esenta o idee ok, era ambalat comercial pentru prosti, era un tip in film care zicea „i just imagined checks coming in the mail and then in a few weeks i got checks coming in the mail”. sincer, wtf?
  plus ca multi oameni vor bani, dar de fapt urasc banii (au tot felul de idei precum : banii te fac sa fii un om rau, daca ai bani ai probleme, mai bine sarac si fericit, bla bla bla). dar cum tot tony robbins spunea that money only makes you more of what you already are.

  • Teo on said:

   Aş spune că nu urăsc banii ca atare, ci se tem de responsabilitatea pe care o implică şi de răul cu care-i asociază. Harv Eker scria că şi-a vindecat un client de teama asta „reprogamându-l” să asocieze banii cu posibilitatea de a ajuta mult mai mulţi oameni decât ar putea-o face din poziţia unui individ de condiţie medie.

   • Liv on said:

    am citit si eu cartea lui Harv Eker mai demult, era ceva cu „Millionaire mind” sau ceva de genul

 3. RoleModelu on said:

  Liv, scuză-mă, dar Becali mi se pare un exemplu potrivit, în special prin prisma faptului că se potrivește descrierii în cauză. Toată lumea crede despre el că ”face bani ușor și simplu”. Faptul că a știut să vândă la supra-preț orice la momentul potrivit este meritul lui. Poate că altul, în locul lui, fără simțul afacerilor, nu ajungea în situația financiară pe care o are el, acum, dacă ar fi avut exact aceleași condiții ca și el. Câștigarea banilor nu e niciodată întâmplătoare și rareori ține de noroc (aici includ doar loteria și alte jocuri STRICT de noroc, nu poker, blackjack sau alte chestii la care rațiunea joacă un rol esențial). Cât despre ”The Secret”, da, susțin întru totul punctul tău de vedere, cu precizarea că până și ideea mi se pare o strategie de spălare a creierului frumos ambalată.
  One more thing. Maki, diferența între FOREX și celelalte ”scam”-uri de care ați vorbit mai sus este că din FOREX chiar se pot scoate bani, dar pentru a face asta trebuie să îți aloci mai mult timp decât dacă ai aloca unei proprii afaceri. Pentru că trebuie să iei în calcul mult mai mulți factori care țin de economia globală și nu națională sau reginoală.

  • Liv on said:

   te scuz:). dupa 90 cand nu exista mai nimic in Romania (gen basic stuff) sa vinzi la supra pret, adica sa faci comert nu era chiar rocket science. asta vreau sa spun de fapt, ca becali e bisnitar, nu om de afaceri. uite alte exemple de oameni de afaceri care au pornit tot la fel, facand comert dar pe parcurs au dezvoltat afaceri: Dan Sucu, tipul care are Mobexpert, Dinu Patriciu care a avut prima agentie de turism din romania, Paralela 45, si lista continua. Comert chiar poate sa faca oricine. iei mai ieftin, dai mai scump. simplu.

 4. RoleModelu on said:

  Ideea e să și ai cui și ce să dai, eu asta vreau să zic. Dacă Becali avea o crescătorie de emu, nu cred că ajungea la banii de-acum. Dar a știut să își vândă terenurile când piața o cerea și să se bage la Steaua când regimul ceaușist care o ținea căzuse ;)

 5. RoleModelu on said:

  De fapt, dacă mă gândesc bine, sunt niște păsări de-a dreptul speciale și insufcient apreciate. Asta îmi dă o idee de afacere. Vă băgați careva?

 6. Maki M. on said:

  Exista o crescatorie de struti si emu in afara Targovistei, la vreo 10 KM or so…my folks know those people and they’re fucking rich. So it pays off.

 7. RoleModelu on said:

  Get the fuck outta here :| Teo, ce alte animale ciudate mai știi?

 8. Liv on said:

  ma bucur ca te-am inspirat sa gasesti o nisa, Vlad. astept dividentele.

 9. RoleModelu on said:

  Păi nu despre asta e vorba în articol? Poate punem la cale o colaborare de mare anvergură. Propun ca imaginea afacerii să fie Simona Gherghe și să creștem egrete.

 10. Liv on said:

  sorry, u lost me @simona gherghe.:))

 11. RoleModelu on said:

  Şi ea face la fel cu noi…

 12. RoleModelu on said:

  Hm… Cea mai mare anvergură a aripilor, pasăre prădătoare solitară… Cred că majoritatea burtoșilor cu ghiul ar vedea în condori arevărate simboluri ale puterii. Gata, așa facem. Cine se mai bagă cu mine și Teo?

 13. Liv on said:

  sorry guys, i’m not into birds. i actually had to google „condor” sa vad exact cum arata si sincer imi imaginam un fel de barza:))

 14. I’m into bird watching so this could be a good idea. Cu toate astea, mie imi place sa cred despre mine ca nu seman cu un burtos cu ghiul -___-.

 15. RoleModelu on said:

  Liv, am zis mai sus, ”simbol al puterii”. Barza e un simbol al disperării.
  Maki, tu ți-ai lua ca animal de casă un condor sau ți-ar face plăcere să-l privești la crescătoria noastră? Burtoșii cu ghiul și-ar lua. Și poate chiar l-ar polei în aur.

 16. Liv on said:

  simbol al puterii…:))) says who? stii care e faza cu simbolurile…sunt interpretabile…si eu chiar ma gandeam ca e un fel de barza condorul asta.

 17. RoleModelu on said:

  Păi prin caracteristicile lui sigur burtoșii îl vor prefera să-și arate gradul de bossificare în dauna dropiilor, de exemplu.

 18. Liv on said:

  really?does it sparkle? e de firma?

 19. RoleModelu on said:

  Cu mici ajustări, da.

 20. fermieri de condori (Barze) :))

 21. RoleModelu on said:

  Nu cred că există cuvântul pe care l-ai evidențiat în paranteză.

 22. Wow, inca mai exista pagina asta…

 23. RoleModelu on said:

  Ne întoarcem. Ia pune laba și scrie și tu ceva.

 24. Nu am mai fost de mult suparata pe ceva atat de rau incat sa scriu despre asta. But I guess I could give it a shot.

 25. RoleModelu on said:

  Ai văzut că știi?

 26. Pingback: 2012 în review | Palme Intelectuale

Lasă comment.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: