Palme Intelectuale

Cu un PH al dracu' de scăzut

Youtube e un mediu propice pentru idioţi


Sau patria lor virtuală.

Remarcasem de ceva vreme că multe comentarii de pe Youtube nu prea au treabă cu bunul-simţ. Ceea ce e normal, pentru că toată lumea cu o conexiune la Internet poate intra acolo şi lăsa păreri. E cea mai simplă chestie pe care o poţi face.

După ce am citit în diagonală comentariile de la mai mule fişiere, am ajuns la concluzia că pe Youtube evoluează o nouă subspecie umană: comentacus youtubius hidrocephalus. În ciuda faptului că, în general, îi înţeleg pe oameni după ce le citesc câteva fraze, creaturile acestea m-au lăsat perplex: au o psihologie aparte. Spre exemplu, orice fiinţă normală  (nu neapărat umană) desfăşoară orice activitate pentru a obţine (direct sau indirect) plăcerea sau pentru a evita durerea. Reprezentanţii speciei amintite nu caută ceva anume, doar lovesc tastele.

Cine n-a studiat puţin problema crede că pe Youtube găseşti un haos total. Aşa pare la prima vedere, dar comentacii pot fi împărţiţi în câteva categorii. Pentru că, dacă-ţi arunci un ochi pe comentariile de la 20 de filmuleţe/videoclipuri diferite, vei observa că se repetă nişte comportamente şi nişte idei. Abstractizezi puţin şi vezi ce ţi-a ieşit.

În primul rând, iese-n evidenţă fanul înrăit. Ăstuia nu-i ajunge că ascultă o piesă sau vede un filmuleţ şi dă Thumbs Up, trebuie să-şi spună părerea. De cele mai multe ori, e ceva de genul „Respect, să moară mama şi fraţii mei!” sau „Cei mai tari din lume, băăă!”. Există şi unii mai isteţi, în special la videoclipuri, care fac comparaţii cu alte trupe. Mie mi se pare inutil din 2 motive:

1. dacă nu-ţi place o trupă, e pierdere de timp să scrii pe Youtube că nu-ţi place şi ce asculţi tu e mult mai tare;

2. dacă-ţi place o trupă, îţi place şi gata; nu ne pasă că, pentru tine, Paraziţii sunt mult mai tari decât Mafia. Just, or fi din unele puncte de vedere, dar ce relevanţă are?

Oricum, cele mai multe comparaţii sunt tâmpite. De ce l-ai compara pe Puya cu Cedry2k? De ce ai căuta să ne convingi că Iris e mai tare decât Holograf (sau invers)? De ce ai face comparaţie între mandarină şi portocală? Ştiu că seamănă, dar sunt diferite!

Comparaţiile mă duc la nostalgicul trist. Pe-ăsta-l doare că muzica s-a schimbat, 2Pac a murit, Kurt Cobain e oale şi ulcele, Bob Marley fumează cu Iisus, Eminem s-a mai liniştit, Freddie Mercury e mort şi el, house-ul e la putere. În general, comentează la chestii vechi, chiar dacă nu-i plac în mod deosebit. Dacă e vechi, e destul de bun, sau, în orice caz, e mai bun decât ce avem acum. Comentariile sale se reduc la variaţii pe tema „ce piese se făceau odată şi ce-a ajuns muzica acum!”. Nostagicul trist e genul de om care poartă tricouri cu Hendrix, pentru c-a fost un mare artist, zice el, dar nu ştie la ce instrument cânta.

Nostalgie, nostalgie, dulce nostalgie, de ce-a trebuit să-l naşti pe nostalgicul bătăios? Pe cel trist îl mai iertăm, dar bătăiosul se crede şi comerciant. Astfel, el propune Divinităţii târguri de tipul „Doamne, dă-ni-l înapoi pe [un artist apreciat şi decedat] şi ţi-i dăm pe Lil Wayne, Lady Gaga şi Justin Bieber!”. Dac-ar fi după el, nostalgicul bătăios ar interzice multe lucruri… adică pe alea care nu-i plac lui.

Ocazional, nostalgicul bătăios ridică în slăvi formaţii sau artişti. Spre exemplu, „Aaah, Animal X, se ştia de noi în Europa, nu ca acum!”. OK, cred că ştim cu toţii (în afara nostalgicilor bătăioşi) că de Animal X se ştia doar pe plaiurile mioritice. A, c-au mai avut un concert în Bulgaria sau Ungaria e altceva. Nu s-au îndepărtat prea mult de casă. Nu cred că aveau succesul Innei. Nu c-aş fi fan Inna, dar realitatea e realitate.

Dacă tot am trecut în revistă aceste 3 categorii, să vedem şi combinaţia dintre ele: nostalgicul perpetuu. Lucrurile sunt simple pentru el: ce era de actualitate acum 10 ani era bun, ce e acum e rău. Ce e acum va fi bun peste 10 ani, iar ce va fi atunci de actualitate va fi rău. Nostalgicul perpetuu, mai mult sau mai puţin bătăios, trăieşte cu 10 ani în urma umanităţii.

Apropo de umanitate, ar face bine să fie recunoscătoare că n-a trecut prin toate chestiile care l-au marcat pe implicatul emoţional. Aţi observat că, la absolut orice piesă/film cu oarecare încărcătură emoţională, există cel puţin un specimen care susţine că şi el a trecut prin asta? Poate fi vorba despre iubire, despărţire, pierderea persoanei iubite, cancer, mers la iarbă verde, sinucidere, victorie la Roland Garros, supradoză de droguri, datorii la cămătari, ce vreţi voi, apare cel puţin un implicat care ştie cum e să iubeşti, să te desparţi, să-ţi moară iubitul/iubita, să ai cancer (şi să te vindeci, eventual), să mergi la iarbă verde, să te sinucizi, să câştigi Roland Garros, să iei o supradoză de toate drogurile cunoscute omului şi să te alerge recuperatorii pe străzi. Implicatul emoţional nu se simte bine doar comentând; el trebuie să le explice tuturor cum e să facă o anumită chestie pe care el o-nţelege al naibii de bine, pentru c-a trăit-o.

Ne-am făcut încălzirea, aşa că trecem la comentacii hardcore. Începem cu Jedi-ul virtual, veşnic pus pe făcut dreptate. El i-ar bate şi băga în lagăre pe ţiganii care fac scandal în clipuri, pe cei care-l contrazic, pe unguri, pe politicieni, pe manelişti şi, în general, pe toţi cei pe care i se pune lui pata. Şi le-ar oferi momente de neuitat mamelor tuturor. Că toată lumea are o menire, iar a lui e să ameninţe şi să-njure pe Youtube şi să seducă mame. Să-nveţe să scrie şi să se exprime e mai puţin important, pentru că el trebuie să salveze lumea de tot ce nu-i place. De tot ce nu-i place lui, adică.

Războinicul de gherilă este ultima categorie de comentac pe care o prezentăm. El întruneşte caracteristici ale tuturor categoriilor prezentate anterior, dar se remarcă prin faptul că-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul inamicului. Sigur, ar putea să-l înjure pe Guţă într-un comentariu la un videoclip cu Ombladon, dar ar fi prea uşor.  Războinicul youtubian de gherilă se infiltrează pe domeniul maneliştilor şi, când te aştepţi mai puţin, atacă videoclipul lui Guţă cu un „băăă, ce muzică de căcat, băăă, sunteţi ţigani, băăăă!„. Apoi, dispare în ceaţă. Nu-l poţi învinge sau captura, întrucât este antrenat pentru lovituri rapide şi devastatoare. Un fel de Rambo, dar mai complex şi mai periculos.

 

Aceste subspecii au cel puţin un strămoş comun: userus forumus furiosus. În urmă cu ani buni, acesta activa pe forumuri. Se lua în gură cu toată lumea de dragul de-a o face, critica orice, înota împotriva curentului pentru că aşa voia şi posta în subforumul nepotrivit pentru că putea. Rubrica „Bucătărie”? Sigur, ăsta e locul cel mai bun pentru topicul meu despre BMW Seria 000. Jos organizarea! Jos sistemul! Jos toată lumea! Anarhie!

Între timp, pentru că administratorii de forumuri s-au prins că libertatea de exprimare nu trebuie confundată cu tupeul de 2 bani, au cam exilat noua specie. Că, şi-au zis ei, e amuzant să-l laşi pe unul să demonstreze că e cretin, dar la un moment dat devine enervant. Mai ales că alţii vor să discute chestii serioase, nu să vadă spectacole de circ pe Internet.

Exilul a reprezentat un moment de cotitură, pentru că în urma lui a apărut noua specie şi s-au conturat subcategoriile acesteia. Creaturile au aterizat pe Youtube şi s-au prins că au înclinaţii spre diferite dimensiuni ale prostiei crunte. Astfel, un urangutan s-a gândit că e hazliu să repete la nesfârşit că trupa X e tare de tot. Gorila a decis să se-njure cu băştinaşii youtubieni, şi aşa derutaţi de invazia de ciudaţi. Cimpanzeul s-a dedicat luptei de gherilă. Şi tot aşa, fiecare cu ce ştia să facă.

Până-n ziua de azi, aceste subcategorii aşteaptă venirea Marelui Troll, alesul care-i va unii pe toţi servitorii Nonsensului şi-i va conduce spre noi culmi ale puterii pe Internet. Căci coeficientul de inteligenţă scade, iar bezna ce constituie elementul lui comentacus youtubius hidrocephalus se-ntinde asupra tuturor videoclipurilor/fimuleţelor/filmelor pe părţi cu un număr decent de vizualizări. Hoardele de comentaci aşteaptă momentul propice pentru a lovi. Între timp, se-nmulţesc şi-şi dezvoltă abilităţile de luptă împotriva raţiunii şi utilităţii.

Single Post Navigation

16 thoughts on “Youtube e un mediu propice pentru idioţi

 1. Liv on said:

  funny fact: youtube a pornit ca site de matrimoniale. si Parazitii nu sunt mai tari ca Bug Mafia. ca tot veni vorba:).

 2. RoleModelu on said:

  This, I take personally, Liv. Din ce punct de vedere spui că B.U.G. Mafia sunt mai tari ca Paraziții?

 3. Liv on said:

  :)).Pai Bug Mafia sunt cea mai tare trupa de rap din Romania, au cele mai multe melodii misto pe cand Parazitii (buni si ei, nu neg) in majoritatea cantecelor injura pe versuri si cam atat. Nu am argumente obiective, pur si simplu cu Bug am crescut si inca imi mai face placere sa ascult „Cine e cu noi”, „Poezie de strada”, „O lume nebuna nebuna”, „Poveste fara sfarsit”,”In anii ce au trecut” au ritm si versuri care zic ceva, transmit un mesaj. Gen din „Cine e cu noi” mi-a ramas in minte „vezi tu, stii ca in viata conteaza mult sa te ridici in picioare doar cand ai ceva de spus”. sau in „In anii ce au trecut” ” fii atent daca murim noi 3… o sa-nviem de fiecare daca cand apesi play „. ideea ca artistul de fapt nu moare niciodata pentru ca traieste vesnic prin creatia sa…now that’s deep.
  dar asta cu muzica e o chestie de preferinte, so don’t take it personally:)

 4. Maki M. on said:

  Facand un mic ocol inainte de a ma avanta in tema propriu zisa, calitativ vorbind, Parazitii ating mai multe corzi sensibile in muzica lor decat cei de la B.U.G. Mafia, sunt mai transanti si na…a bit deeper than a puddle in the desert. Ceilalti au luat-o mult de tot pe aratura in ultimii 3 ani cel putin si s-au comercializat intr-un mare stil. Am vazut cand ai spus, Liv, ca nu ai argumente obiective and you just like them more because you feel closer to them. Totally legit, I might add. Vorba aia : ” Nu te poti caca in gusturile oamenilor, dar te poti caca in gura lor ca sa le schimbi gustul „. :))
  Asta era de fapt pentru Vlad.

  Aaaaaaanyways.

  Teo, apreciez rabdarea cu care ai analizat si categorisit acesti indivizi care-si folosesc YT-ul drept Biblie (in format .flv daca-mi permiti glumitza) si am ajuns la concluzia ca respectivele caprarii sunt cat se poate de bine alese. Dintre toti mi-a atras atentia de departe implicatul emotional. Daca ar fi sa imi aleg cea mai enervanta subspecie youtubiana, cu siguranta astia ar fi, trai-v-ar voua !
  Am si o teorie in legatura cu mecanismele sale cognitive : implicatul emotional este, generalmente vorbind, un biet pui de bogdaproste care sufera inlauntrul sau cum au suferit romanii pe campul de lupta in ’77, care a cunoscut dezamagirea in dragoste, relatia cu familia, viata … Nu numai ca este devastat de circumstantele nefaste ce-i dicteaza existenta, dar tine mortis sa impartaseasca aceasta vasta experienta prin spamatul trailer-elor cu Twilight sau clipurilor cu Shania Twain.
  Fiindca daca amaratul nu face gura acolo unde inevitabil comment-urile sale vor ajunge in campul vizual al celor care se flendura pe YT, nobody is going to fucking care about his life story. De ce ? E evident ca el, shaul suprem a luat niste decizii extraordinar de proaste ce au atras dupa sine tristetea crunta ce-i inrobeste sufletul. Orice animal cerebral s-ar prinde din primele 3 cuvinte type-uite ca este doar un alt suferind care se ia prea in serios, intr-un ocean plin cu picaturi lusache. Nuff said.
  La ceilalti nu prea am ce comenta, fiindca si mie mi se pare ca muzica buna este intr-adevar cea pe care s-a asternut deja oleaca de praf. Pe de alta parte, eu nu am cont de YT, deci nostalgicii tristi si/sau bataiosi au oricum un membru in minus. Just saying…

 5. Maki M. on said:

  One more thing, I forgot : B.U.G. Mafia = hip hop. Parazitii = rap.

 6. RoleModelu on said:

  Liv, scuză-mă, dar tot B.U.G. sunt cei care au scos și cele mai ilogice versuri din istoria muzicii rap, din punctul meu de vedere. Unul ar fi ”Am combinația devastatoare de forță, minte și cuvinte, frate, sunt tare”. Ceva mai manelistic de-atât nici Salam nu scotea. În altă ordine de idei, don’t get me wrong, și mie îmi plac foarte mult B.U.G., dar chiar cred că Paraziții au o diversitate creativă la rangul căreia Mafia nu se ridică. Adică peste jumătate din melodiile lor au aceeași idee: ”Suntem niște șefi din Pantelimon și nimeni nu e mai tare ca noi.”. La Para mai găsești și melodii caterincoase, și melodii ce ating probleme sociale, chiar și melodii de petrecere. Dar, cum ziceai și tu, fiecare cu ai lui. Probabil de-aia le și iau apărarea Paraziților, că cu ei am crescut. Și pe ei măcar îi mai văd la față prin cartier :))
  Maki, cum poți face diferențierea asta de stil muzical la Paraziții și B.U.G.? Adică pe ce te bazezi? Cât despre imensul comment despre post-ul în sine, eu am cont, dar nu las comment-uri, mai dau câte un Thumbs Up dacă îmi place ceva. Asta mă face un simplu utilizator de youtube, fără să aparțin vreuneia din speciile de mai sus. Isn’t that legit, as well?

 7. Maki M. on said:

  Ma bazez pe muschii mei, frate ! Si pe valoarea pumnilor mei !
  Daca dai pe google ce e rap si ce e hip hop, ai sa vezi ca am dreptate. Mi-e lene sa scriu acum diferentele , dar ai sa prinzi ideea generala o data ce vei afla ca rap-ul si hip hop-ul sunt doua mancaruri separate de peste.
  Cat despre intrebarea de la sfarsitul reply-ului tau, it is legit, but I don’t really give a crap about any YT users that aren’t related to =3, so be kind and exercise your attention whore skills on a new topic. Nu te ataca cu asta, m-am exprimat cu o maxima lejeritate, fara sa sune hater or whatever your weird spider senses may detect. Chu~~~ ^.^

 8. RoleModelu on said:

  Speram să nu se ajungă aici, preferam să mă iluminezi tu. Dar dacă nu mă înșel, ăsta e domeniul lui Teo. Deci?…

 9. Maki M. on said:

  Sigh…If you insist…

  Hip hop-ul este structurat pe beat-uri suparate, scratch-uri, iar piesa are ca element central negativul, instrumentele folosite si asa mai departe. Pe asta te apuci sa-ti versi trip-ul si astfel ies masurile, timpii de respiratie, you basically keep up with the beat and let your voice pour to its rythm. La rap este invers. Este ceva mai agresiv din cauza ca se axeaza pe versuri, rime, jocuri de cuvinte (din care ies uneori ritmuri prea smechere), mesajele subliminale din spatele cuvintelor care te iau cu asalt. Negativul trebuie sa tina pasul cu tine si sa iti imprumute flow-ul. Get it ? Got it. Good.

 10. Liv on said:

  asa e cum zici tu Maki in legatura cu diferenta dintre rap si hip hop. Vlad, asa e Parazitii au melodii foarte misto in care abordeaza cu succes probleme sociale . de fapt eu cred ca sunt un pic nostalgica, Bug Mafia mi-au placut prima data (jur, ma simt din nou in clasa a 8 a cand le ascult melodii mai vechi), Parazitii am inceput sa ascult de abia prin liceu.
  revenind la subiectul postului, nu prea sunt activa pe youtube, cel mult ma uit la videoclipuri si linkuri primite. sa lasi commenturi acolo e ca si cum ai arunca bulgari de zapada intr-un vulcan activ. stupid si inutil.

 11. RoleModelu on said:

  Acestea fiind zise, sunt de acord cu tine, Maki, la încadrare. Iar comparația lui Liv din finele comment-ului de mai sus conchide exemplar poliloghia lui Teo despre youtube.

 12. Am o propunere pentru urmatorul topic : let’s not agree to what each other’s saying so that we can have a real epic conversation ~ ~~

 13. RoleModelu on said:

  You just love screwing up everything, don’t you?

 14. Maki M. on said:

  It’s not me, it’s the allmighty SYSTEM. I’m an shelf product with a short lifespan.

 15. RoleModelu on said:

  Sure you are.

Lasă comment.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: