Palme Intelectuale

Cu un PH al dracu' de scăzut

Maidanezi, naţionalism de 2 bani şi procesiuni de Florii


Din motive care mă depăşesc, nu prea mai reuşesc să tratez un subiect în mai mult de 4 paragrafe. Îmi storc creierii, privesc subiectul din 10 unghiuri şi al cincilea paragraf se-ncăpăţânează să nu iasă. Şi, cum n-am mai scris nimic de ceva vreme, iar lui Vlad îi tot promit de vreo săptămână că public ceva, m-am gândit să tratez 3 chestii care mi-au atras atenţia în ultima vreme.

Unu la mână, tot aud de oameni atacaţi de haitele de câini vagabonzi. Eu nu m-am mai întâlnit cu patrupedele prietenoase care-n urmă cu 2-3 luni îmi ieşeau în cale pe la 3:15 dimineaţa, când veneam de la muncă, să-mi arate ce colţi frumoşi au şi ce armonios ştiu să mârâie. Nu ne-am mai întalnit pentru c-am schimbat puţin traseul. Parcă mi-e dor să văd un căţel ieşind de după o maşină, lătrând şi chemându-şi prietenii la joacă. Şi să mai vină câţiva, zâmbindu-mi cu gura până la urechi. Socializarea cu animalele: nepreţuită.

Mă rog, lăsând gluma şi cinismul, am avut noroc de 2 sau 3 ori. Câinii ăia erau puşi pe muşcat, nu doar pe lătrat. Unul a ajuns într-o dimineaţă destul de aproape de piciorul meu, în timp ce eu nu-i scăpam din ochi pe ceilalţi. Bine, nu destul de aproape ca să-i ard un picior peste bot, cum am încercat, dar cred că, dacă-l observam cu-ntârziere de o secundă, făceam antirabicul de-nceput de an.

Şi ONG-urile nu spun nimic. Iubitorii de maidanezi, care-au organizat mitinguri prin parc, nu mai spun nimic. Eh, au fost muscaţi nişte oameni, suntem OK. Noi aşteptăm să fie omorât un catel, să putem urla că e genocid.

Cred c-ar fi amuzant să organizăm o competiţie. Iei câţiva directori de ONG-uri pro-maidanezi, îi pui într-un ţarc şi mai bagi acolo câţiva câini. Flămânzi şi-n formă, nu graşi, bătrâni sau blegi. O haită. Dupa ce se-aleargă puţin prin ţarc, îi scoţi pe militanţi şi verifici dacă nu vor să-şi revizuiască teoriile asupra relaţiei dintre oameni şi animale. Cei care-o fac sunt eliminaţi. Pleacă acasă. Ceilalţi trec înapoi la căţei. Câştigătorul va fi eventualul supravieţuitor. Şi, dacă nici după ce-a câştigat nu vrea să se mai gândească, îl arunci înapoi şi te uiţi la spectacol.

A doua chestie care m-a făcut să ridic o sprânceană a fost învierea sloganului din anii ’90: “noi nu ne vindem ţara”. Ah, domnule Ponta, eu credeam că e bine să vinzi o companie care produce doar datorii. Deh, nu eşti în stare să conduci maşina, o vinzi. Altfel, scoţi bani din buzunar ca s-o-ntreţii şi să plăteşti impozitul. Iar când mai cauzezi câte-un accident (pentru că nu eşti un şofer bun), plăteşti daune. Nu trebuie să fi terminat clasa a doua ca să vezi că e o afacere mai bună să fii sincer cu tine şi să-l laşi pe altul mai priceput. Dar, surpriză, Ponta are altă părere.

Naţionalismul, care se regăseşte deranjant de des în discursurile şmecheraşului de Ponta şi oligofrenului de Antonescu, şi-a depăşit termenul de valabilitate. A fost util cândva, acum e jenant. Şi nu de ieri, ci de peste jumătate de secol. Daaar, încă prinde la proşti.

Mi-l şi imaginez pe cretinul cu bale-n barbă, care, dac-ar putea, ar sta toată ziua la bere şi seminţe cu băieţii, cum se indignează: “Da! Da! Guvernul vinde ţara. Huo! Vin străinii să ne fure bogăţiile! Şi UE să ne spună ce să facem! Huo! Ne descurcăm singuri! Afară cu ei! Vine Franks să ne-nveţe cum să ne conducem ţara! Noi avem nevoie să ne lase-n pace, că ştim ce trebuie făcut!”.

Din păcate, este evident că nu ştim. Dar, dacă-i spui imbecilului că e-n căcat din cauza străinilor, el e fericit. Nu e de vină el, nu e de vină poporul din care face parte, sunt de vină străinii şi guvernanţii care vând ţara.

A treia chestie hazlie este faptul că duminică, undeva în centru, circulaţia va fi întreruptă (sau restricţionată) din cauza unei procesiuni (sau aşa ceva) de Florii. N-am nimic împotriva sărbătorii, dar, dac-ar depinde de mine acordarea autorizaţiilor, aş pune o singură-ntrebare: “Această adunare/manifestaţie are vreo utilitate concretă? Sau, măcar, mesajul pe care-l transmiteţi este nou? Sau, în ultimă instanţă, transmiteţi un mesaj care n-a mai fost transmis de multă vreme?”.

Am scăpa de multe astfel de evenimente care perturbă traficul şi, în general, enervează. Măcar să ştie oamenii pentru ce se duc acolo, nu să meargă de dragul de-a o face. Că tanti Maricica o aude pe tanti Marinela că merge la protest/procesiune şi merge şi ea, doar n-o lipsi de la un asemenea eveniment. Unii ar fi în stare să protesteze alături de păgubiţii de la FNI, chiar dacă ei n-au avut bani acolo. E protest, se ia atitudine.

Toată lumea e pusă pe demonstraţii. Maidanezi? Vă rugăm! Monumente istorice (casa în care-a stat la un moment dat nu-ştiu-ce scriitor)? Poftiţi! Gay parade? Vaaaaaaai, dar haideeeeeeţi! Proteste la Universitate? Nu vă putem da autorizaţie, dar nici nu-i trimitem pe jandarmi să vă evacueze. Libertatea cuvântului, dreptul la asociere şi altele. Prost înţelese, desigur.

Mda, e slăbuţ faţă de altele, dar e tot ce pot scoate la momentul actual. Îmi revin în perioada următoare.

Single Post Navigation

Lasă comment.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: