Palme Intelectuale

Cu un PH al dracu' de scăzut

Să terminăm cu tâmpeniile și să mergem la vot!


Salut! Teo vă somează să băgați la cap.

Știu că e la modă să nu mergi la vot. Că toți politicienii sunt la fel, că rezultatul votului nu ne influențează nouă viața, că, oricum, toți vor să fure, că lor nu le pasă, deci de ce să ne pese nouă, că democrația nu funcționează și așa mai departe. Eh, eram și eu de părere că democrația nu funcționează, dar m-am gândit mai bine.

Ideea de bază a democrației este următoarea: poporul alege conducători care să-l reprezinte. Din acest punct de vedere, democrația rulează fin la noi: poporul român este format, în majoritate, din idioți, milogi și resemnați, așa c-avem exact ce merităm. Haideți să vă explic: dacă ți se pare că e OK că Ponta și-a furat doctoratul, meriți să fii reprezentat de un babuin.

În fine, trecem peste disprețul pe care-l nutresc eu pentru mitomanul de Ponta și trecem la motivele pentru care e bine să mergi la vot.

1. Într-un fel sau altul, rezultatul alegerilor te influențează și pe tine

Orice s-ar spune, oamenii care vor ajunge-n Parlament după votul de duminică vor sta acolo 4 ani. Patru. Destul de mult. Și au tot timpul să voteze legi idioate, să se lupte cu președintele și să lipsească de la ședințe. Și să se apere între ei. Mda, e ușor să spui că nu te interesează, că n-are importanță și că tu o vei duce la fel.

Știu că unii sunt proști, așa că-i rog să mă creadă pe cuvânt: nu e chiar așa. Să spunem că parlamentarii care vor fi aleși duminică au de gând să dubleze impozitul pentru salariile mai mari de 1000 de lei, că-mbuibații au destul și merită să li se ia mai mult. E un exemplu simplist, dar nu-mi puteți spune că e o imposibilitate. Lumea e plină de idioți, iar unii dintre ei ajung parlamentari. Mulți dobitoci sunt gata să-l voteze pe primul care-o face pe Robin Hood.

OK, nu e sigur că printre incompatibilii, condamnații, cercetații penal și plagiatorii care candidează există și comuniști împuțiți. Dar dacă există? Eu cred că ne afectează pe toți. Să n-o mai facem pe izolații, că n-avem nimic de câștigat.

2. Întotdeauna există un rău mai mic

Da, susțin alegerea răului mai mic. De ce? Pentru că ne afectează pe toți, de-aia. Pentru că, orice s-ar spune, e mai bine să ți se fure 100 de lei decât 1000.

Știu că mulți urlă că ei nu fac compromisuri, că e scârbos să-l votezi pe cel care va face mai puțin rău și că s-au săturat să spere că va ieși bine. Am o obiecție: răul mai mic e mai bun decât răul mai mare. Ce preferi, o bătaie cu biciul sau decapitarea? O mâncare nesărată sau una cu stricnină din belșug?

Știu că e de preferat s-avem parlamentari cinstiți, competenți și interesați de binele țării. Din păcate, mai avem până vom ajunge acolo. Adevărul e că, până una-alta, vedem pe afișe fel de fel de mecle de hoți, bișnițari, analfabeți și nebuni care ne cer voturile. Bine, nu toți, doar cei mai mulți. Și atunci ce facem? Îl alegem pe cel care pare mai puțin hoț, prost și incompetent, sau îl lăsăm s-aleagă doar pe prostul căruia-i cumperi votul cu o pungă de mălai?

Masă de manevră există. Prostul se grăbește să-l voteze pe cel care-a organizat o pomană cu fasole și cârnați (sau i-a dat 50 de lei), iar noi știm că, în general, la astfel de strategii apelează politicianul șmecher, care, oricum, deja știe cum își va recupera investiția.

3. Mai e mult până departe

În strânsă legătură cu al doilea motiv: încă nu putem avea pretenții s-apară-n fața noastră doar candidați geniali și curați ca lacrima. De ce? Pentru că, până una-alta, orice imbecil poate câștiga voturi. Listele sunt pline de păcălici. Cine i-a pus acolo? De ce? Nu s-a gândit nimeni că sunt prea proști ca să-i voteze vreo formă de viață din dimensiunea aceasta?

Bufonii sunt acolo cu un motiv: câteva voturi tot le vin și lor, iar partidele care-i promovează știu asta. Știu că alegătorii sunt destul de proști încât să-și pună ștampila pe numele oricărei vite, pentru că aceasta din urmă a zâmbit frumos, l-a-njurat de morți pe Băsescu, a promis marea cu sarea și a dat niște bani de pomană. Suntem proști și politicienii mizează pe asta.

Serios, dacă eu am o shaormărie și văd că ești gata să mănânci orice-ți dau, nu mă va interesa prea tare să-ți dau ceva bun. Că tu ești bou și nu-ți pasă că tocmai ți-am servit ce mi-a rămas de ieri. A, dac-ai veni și-ai bate cu pumnul în masă, poate că te-aș trata altfel. Dac-ai urla că, pe banii tăi, ai dreptul să ți se arate respect, poate c-aș începe să te văd cu alți ochi. Poate m-aș obosi chiar să mă spăl pe mâini înainte să-ți pregătesc shaorma. Dacă. Până atunci, consideră-te norocos că nu-ți scuip în mâncare.

Nu suntem îndreptățiți să spunem că vrem doar candidați adevărați. Oprescu a fost reales după ce-a făcut doar tâmpenii timp de 4 ani, așa că, pe undeva, ne merităm soarta. Adică, serios, trebuia să fii idiot să zici că Oprescu e un primar bun, având în vedere ce-a realizat în 4 ani (adică nimic important).

Haideți să procedăm altfel: în loc să mârâim că n-are sens să mergem la vot, ne prezentăm cu toții la urne. Înainte de asta ne și informăm, că n-are sens să punem ștampila ca vitele. Vedem cine câștigă la noi în colegiu, apoi așteptăm, plini de-ncântare, să vedem cum se comportă. Dacă nu merge la ședințe, propune prostii și votează fără să știe exact ce, începem prin a-i trimite scrisori de protest. Dacă nu se simte, îi vandalizăm mașina. Sau îi ardem casa. Sau, sau, sau. Posibilitățile sunt nelimitate.

Clasa politică nu se va schimba pentru că așa vor niște unii care nu merg la vot. Clasa politică se va schimba când nu va avea de ales. Acum vin toți măscăricii să ne explice c-ar fi niște parlamentari de nădejde, mereu implicați în problemele cetățenilor și așa mai departe. Ce-ar fi să știe si ei că alegătorii sunt ai dracului și nu se jenează să-și exerseze aruncările cu sticle incendiare? Vă spun eu: ar scădea vertiginos numărul de candidați.

Poate c-ar rămâne doar cei care sunt serioși când spun că vor să schimbe ceva. Poate. Putem afla într-un singur mod: educându-ne constant, făcând un efort să gândim și s-alegem varianta mai avantajoasă (dacă se poate spune așa) și cerând îmbunătățire continuă de la cei pe care i-am votat. Da, atunci putem avea pretenții.

Atât timp cât știm doar să ne plângem că politicienii vor să ne prostească, nu se va schimba nimic.

Single Post Navigation

One thought on “Să terminăm cu tâmpeniile și să mergem la vot!

  1. Pingback: Două Perechi de Palme 5 | Evident, tot Rolemodelism

Lasă comment.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: