Palme Intelectuale

Cu un PH al dracu' de scăzut

Din nou despre ce e-n mintea românului


Pentru că a început un nou an și nu e un eveniment ieșit din comun, așa cum scria Teo în post-ul precedent, m-am gândit ca primul meu articol pe 2013 să nu fie atent ales și bazat pe sugestii de cum să fim oameni mai buni, wishlist-uri și alte bălării. Aveam vreo două draft-uri mentale bazate pe mișto nesimțit de sub-clase de oameni. Altădată. Discuția cu colegii de muncă de azi de la țigară a fost mult mai interesantă. Dar să nu ne grăbim.

O să aveți nevoie de câteva articole de la începuturile Palmelor, ca să vă dați seama la ce m-am gândit când a început discuția cu pricina: ăsta, ăsta, ăsta și ăsta. Așa, acum, cu research-ul făcut, să vedem despre ce e vorba cu adevărat.

O colegă susținea că nu suntem bine văzuți în afara granițelor. Nimic nou pentru mai toată lumea. Interesant e că nu se simțea comfortabil cu faptul că este etichetată din cauza unor incidente izolate generate în trecut de români sau unii care se dădeau români (nu e nevoie să le zic pe nume, știți la cine mă refer). Just, m-am gândit, dar aveam argumentul pregătit și pentru asta: oare noi nu facem la fel în țara noastră? Pornim de la premisa că poporul cutare nu știe decât să vândă în Dragonul Roșu, poporul nu știu care cere nejustificat introducerea limbii lor în țara noastră sau alt popor nu știe decât să fure, să cerșească sau să asculte manele. Ori, la fel cum, în cazul ei, ea nu făcea parte din eticheta văzută de italieni, poate nici în țara noastră, toți reprezentanții popoarelor mai sus amintite nu se încadrează neapărat în standardele cu care i-am etichetat noi. Poate unul e student la Medicină cu 10 pe linie, altul predă într-o facultate importantă sau altul e un broker de succes.

Mi-am dat seama cât de ipocriți sunt românii (de mine știam deja). Nu o acuz pe colega mea, Doamne ferește, ci vorbesc la general (pentru că, nu-i așa?, asta facem toți). Cât tupeu să ai să țipi sus și tare că ”Dom’ne, nu e corect, eu nu am venit să fur sau să mănânc lebede, de ce mă cauți și-n cur după arme albe?” atâta vreme cât cu prietenii la bere ești la modul ”Să-mi bag pula, așa m-am săturat de ăștia, oriunde-i văd mă aștept să-mi bage niște ghete de fotbal Adibas sub nas și să-ncerce să mi le vândă.”. Chiar nu poți cere să fii tratat corect când nici tu nu tratezi corect.

Asta ar fi problema de moralitate, bun, din care degenerează o altă treabă pe care a mai tratat-o Teo prin multe post-uri de-ale lui (nu mai detaliez, folosiți cu încredere funcția ”caută”, nu vă dor mânuțele), și anume că românul are impresia că totul i se cuvine. Îl enervează să trateze minoritățile în regim special, dar când e el o minoritate, țipă să-l audă și Papa, dacă se poate. Eu cred că la baza acestor manifestări stă tot incultura, pentru că orice om cu capul pe umeri poate să spună calm:

”Frate, ăia să-nvețe limba noastră, că de-aia-s la noi în țară și nu la ei. Nu e treaba noastră să-i ținem în puf. Apoi, e de datoria noastră să-i tratăm ca pe orice alt român, care știe limba și are niște competențe într-un domeniu. Poate fi lejer angajat oridunde. Ăia să-și legalizeze afacerile și să vândă ce vor ei, civilizat, atâta vreme cât există documente legale care să ateste veridicitatea articolelor. Și să-nvețe limba. Ăia să se ducă la școală și să-și vadă de educație și dezvoltare și să își desfășoare activitățile în legalitate. Și să-nvețe un pic de bune maniere. Nimeni nu ar trebui să zică nimic nimănui, atâta vreme cât în statul ăsta, ideea de bază e că suntem toți egali. În sfârșit, când merg în Italia, vreau să fiu tratat egal, ca orice italian și e de datoria mea să pot comunica cu ei, nu a lor să mă înțeleagă, deci să învăț în morții mei măcar engleza.”

Dar e prea complicat și pare ușor incorect. Cum adică, nu pot discrimina după aspect? Nu pot isca bătăi în baruri că ăla e de nu știu ce religie? Nu pot să mă scandalizez că fiică-mea se vede cu cineva de pe alt continent care studiază la noi? Nu pot să nu-l angajez pe ăsta că are un nume de căcat?

Într-o lume ideală, cultă și corectă, nu, nu poți. Dar noi trăim altundeva, deci articolul ăsta a fost inutil. Post-ul următor promit că fac mișto de cineva. Până atunci, luați-vă ochelarii de soare, mergem în Infernul lui Teo, pentru partea a II-a.

Single Post Navigation

2 thoughts on “Din nou despre ce e-n mintea românului

  1. Ce haios mi se pare asta cu „nu suntem bine văzuți în afara granițelor”. O problemă veche de când lumea și pământul … bine, exagerez. De când am intrat în UE. Nu țint minte să se fi pus atâta importanță pe imaginea noastră în lume până atunci. Dar cum a apărut această vină asumată? Simplu, au plecat minorități și „majorități” de la noi la lucru în afară și deodată simțim că ne fac de râs.* Au plecat culegătorii de fructe, zidarii și alte îndelenticiri de „mâna a doua” (cum cred toți mici funcționari care au un birou și un calculator în față și se cred mica burghezie a țării). Iar aceștia ne fac de râs. „Însă vina nu-mi aparțina. Nu e sunt cel care am plecat. De ce să fiu și eu văzut la fel. Eu doar complectez excel-uri … ” Iar faptul că spun că ne asumăm vina, fără a fi efectiv testată, e un soi de frică și lașitate. „Dacă ajung acolo și o sa fiu identificat ca un talhar, violator etc. … mai bine lasă rămân în țărișoara mea că tot aici e mai bine.” Există idioți în toată lumea, așa că fi sigur că vor fi câțiva care or să se uite urât la tine, dar cei care nu se uită la aparențe vor vedea în tine ceea ce vrei tu să le arăți. Iar dacă nu ai de gând să pleci niciodată din țară, de ce atâta brusc interes de ce crede o persoana de nația ta când tocmai patriot nu esti. Orgoliul de sine e prea mare și tindem să luam asupra noastra aceste manifestări răutăcioase.

    *Au plecat și au devenit persoane celebrie și alți români dar aceștia nu-s importanți. „Câștigă mulți bani, au uitat de noi aștia oropsiți de aici și nu vor să ne mai ajute cu nimic. De ce să ne intereseze pe noi de ei? Chiar le e rușine când dau nas în nas cu noi! Ne-au trădat.”

  2. RoleModelu on said:

    Haios, nehaios, așa e, orice ai zice. Acum, da, ai dreptate, nu prea ne păsa până să nu ne bage alții de la conducere în cap treaba asta. Dar să știi că în comunism eram destul de bine văzuți, a avut grijă Împușcatu’ să prezinte numai lapte și miere despre România pe oriunde ajungea (sau oricine ajungea pe aici). Plecarea ăstora a avut loc când s-au deschis granițele. Dacă băieții deștepți și-au văzut de treabă și au făcut bani și și-au clădit un trai (ăia de la asteriscul tău care sunt total nejustificat pișați în cap de toți fandosiții de la noi), și toți găinarii și pungașii abia așteptau să-și ducă măgăriile la un alt nivel (de exemplu, în mărci sau dolari cu lume mai bogată). Despre funcționari nu zic nimic. Tu ai cam dus lucrurile la extrem în comment-ul ăsta, dar un sâmbure de adevăr (de fapt, un sâmburoi) există. Eu am mai zis-o și prin celelalte post-uri (dacă ai intrat pe link-urile din articol), vina este exclusiv a noastră, degeaba aruncăm cu căcat în stânga și-n dreapta.
    În fine, nu o să despic firul în patru pe întreg comment-ul tău, cam asta am avut de zis.

    P.S.: Felicitări pentru aroganța aia cu ”mica burghezie”, mi-a plăcut enorm :D

Lasă comment.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: