Palme Intelectuale

Cu un PH al dracu' de scăzut

Acțiunea Instrumentalul: Consecințele coziașului șficuit


S-a întors Irinaaa! Fără alte comentarii:

Zilele astea am experimentat o adevărată iluminare, aş putea spune. O zi de filosofat sub influenţa factorilor perturbatori, o seară în care totul capătă sens şi niciun subiect nu mai e de neatins. Şi, cum abia au trecut Sărbătorile (momentul ăla din an în care orice cantitate de alcool este permisă), sunt convinsă că mă veţi înţelege cât de curând.

1. Se ia o cantitate suficientă din orice substanţă care îţi poate da o senzaţie de amorţeală, eliberare, uşurare etc. Se consumă în mod adecvat, perseverent. Se induce starea de letargie.

2. Se începe cercetarea sensului vieţii, vorbitul cu sine, râsul isteric, încercarea de a găsi răspunsul întrebărilor de muuult clocotind în mintea ta, soluţii la anomaliile lumii.

Se găseşte un fir!!! Memoria! De ce afirmăm deseori că memoria ne joacă feste? Sau de ce nu ne amintim deloc unele aspecte ale trecutului? Ce se întâmplă, de fapt? Eee, nu mare-ţi va fi mirarea când vei afla care e răspunsul alter-ego-ului meu: memoria omului este împărţită în două:

– memoria curată (limpede, a lucrurilor obişnuite) şi

– memoria depravată (a lucrurilor extraordinare de care am vrea să nu ne amintim a doua zi)

Aşadar, având aceste două compartimente în mintea noastră, le putem accesa doar în momentul în care ne aflăm în una din cele două situaţii. În mod cert (şi verificat) ele nu funcţionează concomitent. Ăsta este motivul pentru care, după o beţie groaznică, nu-ţi aminteşti ce s-a întâmplat cu o seară înainte!!! Ăsta e motivul pentru care continui să bei, pentru că nu-ţi aminteşti niciodată cum s-a terminat data trecută!!! Ooo da, am găsit cheia! (păcat că până mâine se va fi uitat).

3. Se alege un film pe care l-ai mai văzut dar nu l-ai înţeles nici măcar în condiţiile cele mai bune, să-ţi testezi limitele, şi de ce nu, să îi găseşti înţelesuri ascunse.

The Butterfly Effect a căpătat noi valenţe, ambiguităţi şi re-evaluări. Lucru ce mi-a confirmat faptul că memoria curată şi cea depravată nu lucrează împreună. Bineînţeles că mai văzusem filmul, însă fişierul corespunzător filmelor vizionate, din memoria depravată, nu era încărcat cu stenograma acestui film. Ele erau de fapt informaţii noi, aşteptând să capete alte înţelesuri. Bun! O luăm de la capăt, aflăm că e ceva fishy la mijloc, aşteptăm deznodământul şi daaaa… o nouă interpretare!… personajul principal făcea parte din specia oamenilor fără suflet, exilaţi pe altă planet. Cu toate astea, a reuşit să se infiltreze pe Pământ. Încercând să se acomodeze vieţii umane, totuşi simţindu-se ca un intrus, a început să îşi pună din ce în ce mai multe întrebări. A aflat până la urmă că nu trebuia să existe, că de fapt prin simpla lui existenţă provoacă un adevărat dezechilibru, că orice ar încerca să schimbe în trecut nu va reuşi decât să provoace mai mult rău. De unde şi concluzia filmului: până în momentul în care cele două lumi vor fi suficient de îndepărtate şi izolate încât să nu se influenţeze, nu are rost să speri la ceva bun, uman , minunat, luminos. Întotdeauna va apărea un factor perturbator care să strice mersul lucrurilor. Şi ca să continui pe ideea lansată de Vladuts într-un post anterior, nu are rost să speri că vei găsi acel ceva care să te facă să mergi mai departe până când vei ajunge în momentul în care even down is looking down on you. Până atunci speranţa este doar ceva care ne face să ne bazăm pe faptul că greşelile pot fi îndreptate, vorbele retrase şi că o moştenire va pica din cer, ştergând apăsarea zilei de mâine. Deci să nu mai sperăm!?

Trei paşi simpli, şi totuşi atâtea înţelesuri noi… şi ştiu că starea indusă de alcool sau alte substanţe halucinogene ne face să găsim mai uşor soluţii, să fim mai curajoşi şi sinceri, însă ne dă oare şi răspunsurile pe care le căutăm?

by Irina

Single Post Navigation

Lasă comment.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: