Palme Intelectuale

Cu un PH al dracu' de scăzut

Tradiția bimilenară a Bisericii Ortodoxe să mă sugă


Popa cu Maseratti

Acum câteva seri, într-un mare stil, Oreste s-a pișat pe purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române la emisiunea lui Brancu de pe Antena 2. Vă recomand călduros să accesați link-ul cu încredere și să vedeți cum reușește un personaj atât de antipatic ca Oreste (că e antipatic, orice ați zice voi) să inducă în blocaj mental un personaj atât de important în relația Patriarhiei Române cu creștinismul ortodox român. Dacă nu vă face să rânjiți satisfăcuți tonul încurcat al popei, măcar o să vă amuze întrebările lui Oreste, atât de bine plasate.

N-are sens să stau să disec toată conversația în paișpe, ci am să atac, pornind de la rage-ul lui Oreste și un post mai vechi de-al meu, cu toată ființa această instituție statală atât de scârboasă, al cărei unic scop la apariție a fost să subjuge individul și să împiedice instaurarea anarhiei într-o lume încă insuficient controlată de legislații.

Tradiția bimilenară a Bisericii Ortodoxe este o mare labă și o mare frecție și a fost din totdeauna, deși mizeriile pe care le-a promovat s-au tot schimbat la câteva sute de ani. Nu sunt eu un mare creștin și nici măcar nu mai cred în Dumnezeu, dar câteva din argumentele lui Oreste au fost cu adevărat justificate într-o conversație între doi oameni, teoretic, credincioși.

”Mai degrabă intră camila (o funie foarte groasă, nu confundați cu copitatele cocoșate) prin urechile acului decât bogații în Rai” zice Oreste, aluzie, probabil, la preotul care și-a cumpărat un Maseratti din banii câștigați de pe urma farmaciei pe care o deține. Lăsând la o parte acest caz extrem (admitem că nu sunt mulți popi care sparg 200.000 euro pe mașini de lux în România), este știut, totuși faptul că preoții noștri nu stau rău cu banii. Am făcut un calcul simplu acum câțiva ani. Pe 5 minute (maxim) de behăit la o pomană, popa a luat 30 de lei. Știu că s-a mai dus la încă o pomană imediat după, deci 60 de lei dintr-un foc pe un sfert de oră de citit niște abjecții. Pentru sfințirea apartamentului, care durează undeva la 2-3 minute, popa ia 10 lei. Dintr-o scară de bloc cu 10 etaje, admitem că deschid ușa 20 de apartamente. 200 de lei într-o oră. I rest my case.

Mânăstirea Mântuirii Neamului va costa 400 de milioane de euro. Din banii publici. Pentru că 87% din români sunt creștin ortodocși. Cum rămâne cu cei 13% care nu sunt? Eu, de exemplu, ca un ateu convins ce sunt, sunt ceva mai preocupat de cele lumești decât de cele sfinte și mi-ar plăcea mai mult ca partea mea din acei 400 de milioane de euro să fie reinvestită către ceva palpabil pentru mine. Câți suntem, 23 de milioane? Deci partea mea ar fi cam 17 euro. Ei, de banii ăștia aș prefera ca Statul să plătească la negru un hingher să culeagă doi câini vagabonzi aleatoriu aleși din preajma blocului în care stă maică-mea. La care merg o dată pe săptămână. Deci sunt pasibil să mă întâlnesc cu acești 2 câini de două ori pe săptămână, maxim. În funcție de preocupările patrupezilor, sunt șanse să nu mă întâlnesc cu ei mai des de o dată la 2 luni. Tot prefer cheltuirea acelor 17 euro cu care contribui la Mânăstirea Mântuirii Neamului pe treaba asta decât pe 1 milimetru pătrat de aur de pe cupola lăcașului sfânt.

Ca o paranteză, m-am gândit odată cum ar fi să ataci cu niște cocktail-uri molotov mizeria asta la câteva zile după ce a fost construită și s-o arzi din temelii. Și apoi să pui o pancardă pe care să scrie: ”400 de milioane de euro au ars aici cum arde dragostea voastră pentru Dumnezeu.”. Nu știu, mi se pare foarte amuzantă ipoteza asta. Bine, m-aș gândi și mai mult la acei doi câini vagabonzi care sunt încă liberi atunci, dar măcar știu că cineva v-a futut în bot cu mall-ul vostru ortodox.

În sfârșit, o fază foarte tare mi s-a părut cu călugărul Tadei, despre care fagotul de la Parohie n-avea habar. Ca un miserupist total despre Biserică și papagali burtoși care se îmbogățesc din nimic, rezonam cu el, dar am căutat pe google din curiozitate. Aparent, a fost unul din cei mai respectați duhovnici ai istoriei bisericești recente din Serbia. Pentru cineva care se laudă că știe atât de multe despre cele sfinte, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, nu prea și-a făcut temele. Cu alte cuvinte, e un bou cu diplomă, preocpuat mult mai mult să arătăm Europei cât de creștini suntem, decât să știe ceva realmente relevant pentru habotnicii care vin să-i sufle-n pulă.

În fine. Cam ăsta e rage-ul de azi (v-am zis că trag pe pulă ceva de data asta), vă las să vă mai gândiți puțin la ce e cu adevărat relevant pe lumea asta. Ca ateu, v-aș recomanda să renunțați la credință, dar respect alegerile și, ca fost creștin, pot să vă confirm că poate fi de foarte mare folos. Dar să fim un pic raționali. Dacă-l iubiți pe Dumnezeu și-i urmați Cuvântul, felicitări, nu am să condamn niciodată pe nimeni pentru asta. Dar nu mai suflați popi în pulă, nu acceptați să zboare aproape jumate de miliard de euro (în PULA mea!!!) pe o mizerie de care nu avem nevoie, nu le mai dați bani pentru orice 2 minute de slobozit cu apă pe pereți sau behăit ceva în cinstea mortului și nu mai promovați japca bisericească. Rolul lor, cum a zis și Oreste este să ne boteze gratis, să ne cunune gratis și să ne înmormânteze gratis. Ori plătesc taxe și impozite pentru ce primesc, ori trăiesc din salariu de bugetari (ceea ce sunt, având în vedere că Biserica este o instituție ce ține de Stat).

Gândiți-vă puțin. Dacă Dumnezeu există și voi îl iubiți și trăiți în Legea lui și-i respectați Cuvântul, veți ajunge în Rai, alături de El. N-aveți nevoie de falși emisari de-ai Lui pentru asta. Rugați-vă la El și spuneți-i Lui păcatele. Respectați dorința răposatului și incinerați-l sau aruncați-l în mare, dacă asta a vrut. Nu vă lăsați jecmăniți de cineva care nu face decât să vă stropească pereții pentru 10 lei și nu aveți nevoie de un burtos care să spună un discurs standard pentru oricine înmormântează. Nu-I faceți cinste lui Dumnezeu așa, ci vă lăsați trași pe sfoară. Dacă aveți credință, sunt sigur că e suficient. Ei și-au făcut treaba până acum câteva secole, când opreau oamenii să se omoare între ei, de teama Judecății de Apoi. Acum există legi. Biserica nu mai e necesară.

Single Post Navigation

10 thoughts on “Tradiția bimilenară a Bisericii Ortodoxe să mă sugă

 1. Liv on said:

  da, preotia a devenit un job, nu o vocatie. foarte adevarat ce ai spus, o mica rectificare: Biserica oficial nu e institutie de Stat, dar Statul sponsorizeaza toate religiile oficiale din Romania (vreo 18 la numar).

 2. RoleModelu on said:

  Din ce știam, instituția, as it is, este a Statului, dar se poate să nu-mi fi făcut temele cum trebuie. Oricum, între ”ține de Stat” și ”e sponsorizată de Stat” mie-mi pare o linie foarte subțire, dar, nah, se poate să fie doar hater-ul din mine :))

 3. Liv on said:

  Separarea dintre Stat si Biserica s-a produs acum mult mult timp. Statul Roman nu are religie oficiala .” tine de stat” ar insemna sa fie condusa de Stat, „sponsorizata” inseamna ca primeste niste bani de la Stat. Biserica are autonomie si se administreaza singura potrivit codurilor canonice . Exista Legea Cultelor care reglementeaza libertatea religioasa, cum se formeaza un cult religos, relatia Stat-Culte.
  e hater-ul wannabe:))

 4. RoleModelu on said:

  Mersi de informații, sincer, habar n-aveam. Ca să vezi câtă atenție le acord popilor. Nevertheless, orice s-ar spune, eu tot zic că ar trebui să plătească impozit pe venit și să li se impună contracte pe comision (practic, ei asta fac).
  E hater în toată regula când e vorba de ăștia, fii sigură :))

 5. asam on said:

  mosii si stramosii vostrii ce au fost? CRESTINI ORTODOXI sau demonizati ca si VOI? Daca au fost crestini ortodoxi inseamna ca VOI sinteti demonizati…pacat de SINGELE VARSAT al mosilor si stramosilor vostrii timp de 2000 de ani, care au aparat tara si neamul… SIGUR si sint FERM convins ca mosii si stramosii vostrii nu au fost demonizati ca si voi, EI au fost cei care au aparat pamantul romanesc si credinta biserici bimilenare, adica ORTODOXIA. Eu nu ot s acred ca parintii vostrii au fost demoni care au facut demoni, eu cred ca parintii vostrii au fost martiri ai neamului ROMANESC si voi va bateti joc de singele varsat …si apoi ramane intrebarea… DACA VOI NU VA RESPECTATI PE CEI CARE V-AU DAT VIATA, APOI CUM SA VII RESPECTE ALTII…DAR UITE BISERICA BIMILINARA II POMENESTE IN SFINTELE SALE RUGACIUNI DE 2000 DE ANI PE MOSII SI STRAMOSII CARE SI-AU VARSAT SINGELE PT. APARAREA NEAMULUI ROMANESC SI ORTODOXIA SFINTA. Domnul sa va ierte si diavolul sa se departa de la voi, nu pt. ca meritati, ci pt. singele inaintasilor vostrii varsat pt. apararea ortodoxiei….

 6. Vladuts on said:

  Te rog, dacă vrei să ne certăm, mută-te pe site, tocmai ce am scris acolo un nou articol în care mă leg de preoți.

  • unul on said:

   prostia este mare la unii…cearta , de ce daca animalele se inteleg fara grai atunci oare oamenii nu se pot intelege?
   epet nu-i vina ta este vina parintilor si nasilor de botez…sigur, fiecare isi vor lua rasplata ….
   1 . Cine esti tu, sau cine te-a pus pe tine ( pe voi) contabilul pacatelor altora?
   2. Domnul Iisus Hristos, ( bine Domnul unora, ca altii se pare ca sinteti fara Dumnezeu) a spus acum 2000 de ani poporului evreu: „VOI sa faceti ce spun EI , sa nu faceti ce fac ei, ca EI stiu dar nu fac, pt. asta vor suferi mai mult”…
   3. Care este definitia preotului? Preotimea este de la oameni sau de la Dumnezeu? Preotimea este darul DUHULUI SFINT care cade peste oameni… Dar sa nu uitam ca PREOTUL si BISERICA, nu este ca si un ALIMENTARA , cind nu avem ceva mergem la alimentara si ne cumparam, si apoi iara nu mai mergem…. Sf Apostol Pavel acum 2000 de ani e spune ” Rugativa ne incetata” si Sf Parinti ne sfatuiesc, cei care se ROAGA doar atunci cind se roaga, acela nu se ROAGA…
   4. Preotul are darul Duhului Sfint sa dezlege pacatele pacatosilor, DAR asta nu face de la EL , ci este DAR de la DUMNEZEU, lasat tot de Domnul IISUS… TOTI diavolii care se supara ca ia departat de catre el , lupta cu preotul, SA NU UITAM CA SI PREOTUL ESTE OM ca si noi… OARE noi ne rugam pt. preoti? Oare noi ajutam preotul? Oare noi ne rugam Sf Zilei in care ne-am nascut? Oare noi ne rugam Sf. a carui nume il purtam? Oare noi multumim in fiecare zii pt darurile care le primim?
   Unii zic, nu sint diavoli , nu sint draci..eu zic, sa te fereasca Bunul Dumnezeu de ei…si nu uita, PACATELE PARINTILOR cad pe copii nevinovati pina la neamul al 7-lea si faptele bune si cele de milostenie ajuta copii pina la neamul al 4-lea…
   ATENTIE ce si cum vb de preoti… PREOTIMEA nu inseamna popa Ion si popa Deorde, preotima este alceva…CATEHEZA pe net nu s epoate face ast ase face de la 5 la 12 -15 ani…nu-i vina mea ca nu ai avut parte de asta…dar asa etse ROMANUL se pricepe la orice…vb. din popor, nici el nu face nici pe altul nu lasa…LASA TU CA TOTI PREOTII SA PACATUIASCA SI TU SA LE FII EXEMPLU, dar tie si multora ca tine va hraniti orgoliul postind timenii…

 7. Vladuts on said:

  Nu pot să particip la conversația asta, am dificultăți reale de a înțelege ce scrii. Mai întâi recapitulează abecedarul și manualele de gramatică din gimnaziu și apoi dă-mi citate din Biblie.

  • unul on said:

   fa un efort, sau te intreb : MAMA SI TATAL TAU, sau MOSII SI STRAMOSII TAI ce au fost? nemernici ca tine, NU CRED, dar daca tu nu-ti respecti parintii si strabunicii cum poti respecta ORTODOIA si SFINTA TRADITIE…repet EU NU MA CERT SI SINT CUMPATAT NICI NU MA SUPAR, daca Dumnezeu tatal te suporta eu nu pot a ma opun voii SALE… Domnul sa te ierte. Adevarat este ca fara diavoli nu este mintuire… HRISTOS A INVIAT!

 8. Vladuts on said:

  Vezi să nu vin să te bântui la noapte. Aprinde o lumânare la 12 noaptea şi du-te cu ea în baie pe lumina stinsă. Rosteşte-mi numele de 3 ori cu ochii închişi… dacă ai curaj.
  Ah, şi, apropo, mulţumeşte-mi pentru lecţia de mai jos:

  „Fă un efort, sau te întreb („sau” nu are ce căuta aici, habar n-am ce Dumnezeu ai vurt să scrii aici – joc de cuvinte, see what I did there?): MAMA ŞI TATĂL TĂU, sau MOŞII ŞI STRĂMOŞII TĂI ce au fost? nemernici ca tine, NU CRED, dar dacă tu nu-ţi respecţi părinţii şi străbunicii (bunicii de ce au fost uitaţi? :( ) cum poţi respecta ORTODOXIA (amuzant, nici nu poţi scrie religia ta corect. Asta-mi place la habotnici. Literalmente, nu te poţi înţelege cu ei, pentru că nu ştiu să scrie) şi SFÂNTA TRADIŢIE… repet, EU NU MĂ CERT ŞI SUNT CUMPĂTAT, NICI NU MĂ SUPĂR, dacă Dumnezeu Tatăl (halal creştin, se scrie cu „t” mare) te suportă eu nu pot să mă opun voii SALE… Domnul să te ierte. Adevărat este că fără diavoli nu este mântuire… HRISTOS A ÎNVIAT!”

Lasă comment.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: